Ca. 60% af overdødeligheden hos mennesker med psykiske sygdomme skyldes somatiske problematikker knyttet til livsstilsfaktorer som fx overvægt, rygning, alkohol og inaktivitet.

Livsstil – fokus på KRAM-faktorer

Flere aktuelle undersøgelser viser, at mennesker med psykisk sygdom også må leve med en eller flere livsstilssygdomme. Undersøgelser og forsøg viser samtidig, at forebyggende sundhedsindsatser, hvor man hjælper og støtter dem, der har sværest ved at overskue egen sundhed, er en god ide.

Her sættes blandt andet spot på, hvordan livsstilsproblemer knyttet til KRAM-faktorer kan påvirke tilgangen til og forståelsen af mennesker med psykisk og somatisk sygdom. Hvad kan åbenhed, forståelse og tryghed i mødet betyde for både patient, pårørende og sundhedspersonale?

Se et kort spot. Jeppe har smerter i brystet og møder op på hjertemedicinsk afdeling, som kender ham. Jeppe er misbruger og har en personlighedsforstyrrelse.
Find arbejdsspørgsmål her

Bliv inspireret og få mere viden

Klik dig videre og prøv dig selv af i en interaktiv film. Lyt til cases og debat på podcast.
Hør en forsker fortælle om konsekvenser ved hjertestop uden for hospital og find meget andet nyttig viden, som kan inspirere til en god praksis.

Film og podcast
Film og podcast
Eksempler og viden
Eksempler og viden